Türkiye'nin balık ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen Karadeniz'de son dönemde birçok balık türünün artık görülmediği, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının çok düştüğü belirtildi.
Türkiye'nin balık ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen Karadeniz'de son dönemde birçok balık türünün artık görülmediği, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının çok düştüğü bildirildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz'in özellikle bazı balık türlerinde eskisi gibi balıkçıların yüzünü güldürmediğini söyledi.
Karadeniz'de hem balık türünün hem de avlanma miktarının düştüğünü vurgulayan Balık, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının da düştüğünü anlattı.
Daha önce kalkan avının fazla olduğunu ve geçmiş yıllara oranla kalkan üretiminin ve avlanma miktarının düştüğünü belirten Balık, mezgit, palamut, barbun, lüfer ve uskumruda da düşüş görüldüğünü kaydetti.
Birçok balık türünde istenen verimin alınamadığını ifade eden İsmet Balık, hamsi ve istavrit gibi balık türleri dışında diğer dip balık türlerinde üretimin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Karadeniz'de bazı balık türlerinde avlanma miktarının ciddi oranlarda düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Balık, yıldan yıla avlanma miktarlarında düşüş gözlemlenmesinin endişe verici olduğunu belirtti.
Karadeniz'de yeniden avlanma miktarının artırılması için birtakım önlemin acil olarak alınması gerektiğini vurguladı. Karadeniz'de balıkçılığın ve avcılığın sürdürülebilirliği açısından ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Balık, aynı tedbirlerin temizlik ve su kirliliği konusunda da alması gerektiğini kaydetti.
Gırgır ve trol teknelerinin mutlaka azaltması gerektiğini ve kıyı balıkçılığında ya tekne sayısının ya da ağ uzunluğunun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Balık, sürdürülebilir bir balıkçılığın yapılması gerektiğini ifade etti.
Kurban Bayramı yaklaşırken İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri...
Devamını Oku ->
Geçen yıl Karaman’da yaşanan zirai don olayından etkilenen elma...
Devamını Oku ->
Samsun'un Bafra ilçesinde 2025 yılı temmuz ayında ekimine...
Devamını Oku ->
Kars düzenlenen Digor Şenliği’nde besicilerin süslediği buzağılar...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin'de...
Devamını Oku ->
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ekim yapılan tarım arazileri dronla...
Devamını Oku ->
Hatay'da öğrenciler topraksız tarım yöntemiyle marul ve çilek...
Devamını Oku ->
Van'da üreme dönemindeki inci kefalinin korunması için denetimler...
Devamını Oku ->