Kars'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan kaz, unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirilerek, damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.
Türkiye'nin önemli kaz üretim merkezlerinden Akyaka ilçesine bağlı Demirkent köyünde yaşayan kadınlar, kesim mevsiminin gelmesiyle sofralarda yerini almaya başlayan kazı, akrabaları ve özel misafirleri için tandırlarda pişiriyor.
Karın yağmasıyla ayrı bir lezzete kavuşan kaz, tandırın üzerine konulan büyük kazanın içerisinde 2 saat pişiriliyor. Daha sonra ayaklarına tel geçirilen kaz, tandırın içine konularak kızartılmaya bırakılıyor.
Yöresel tahıl ürünlerinden olan 'kabılca' eşliğinde kendi yağında pişirilen kaz, parçalar halinde misafirlere sunuluyor.
Demirkent köyünde yaşayan Altınay Karaçöp, kazın kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kış boyunca tükettiklerini söyledi.
Mart ayında çıkan kazların yıl sonuna kadar beslendiğini ifade eden Karaçöp, tarlada otlayan kazın lezzetinin daha güzel olduğunu belirterek, 'Kazların annelerini ayırarak keseriz. Şubat ve mart aylarında yeniden doğmaya başlayacaklar. Kaz da kurutma işlemi de oluyor ancak bizim burada yok. Biz özellikle kara kışı bekleriz. Kazlarımızı özel günlerde misafirlerimize yaparız. Kimin nasibi varsa onlar da yiyor' dedi.
Karaçöp, tandırda kazın önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
'Kazımızı önce 2 saat tandırın üzerinde pişiriyoruz. Daha sonra da iyice kızarması için teller eşliğinde tandıra sarkıtırız. Burada iyice kızarır. Yaklaşık yarım saat tandırda kalır. Kazın altına yöresel ürünümüz olan kabılca da koyarız. Bulgur gibidir. Hiçbir şekilde ilave yağ koymayız. Kabılca tamamen kazın yağında pişer ve eşşiz bir tada sahip olur.'
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->