Elazığ'ın Keban İlçesi'nde hasatla birlikte dutun pekmeze tatlı yolculuğu başladı.
Osmanlı döneminde yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, kurudut, orcik ve ardut olarak tüketiliyor.
Türkiye'de yüksek miktarda üretim yapılan Elazığ'ın Keban ilçesinde hasat mevsimiyle birlikte dutu ağaçlardan toplayan vatandaşlar, zahmetli bir uğraş olan pekmez yapımına başladı.
Yılda 50 ton üretiliyor
Keban Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaddin Seçkin, yaptığı açıklamada Keban'ın Türkiye'nin dut yetiştiriciliği bakımdan en yüksek üretimine sahip ilçelerinden biri olduğunu söyledi.
İlçede yaklaşık 300 ailenin yıllık ortalama 50 ton pekmez üretimi gerçekleştirdiğini ifade eden Seçkin, bu işle uğraşanların aile bütçelerine ve ilçe ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Üretilen pekmezlerin daha çok İstanbul, İzmir, Ankara ve diğer büyük şehirlerde satıldığını anlatan Seçkin, "Pekmezin şöyle bir özelliği var; herhangi bir ilaç ve gübre kullanılmadan tamamen organik ve doğal yöntemlerle üretilen ürünlerden biri. İlçemizdeki dutlar, orcik, pestil ve dut unu olarak tüketilmektedir." diye konuştu.
Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı da ilçede Osmanlı döneminde bile dut ağaçları olduğunu ve ipek böcekçiliği yapıldığını anımsattı.
Son zamanlarda ipek böcekçiliğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Atlı, "İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz ile beraber ortak bir proje ile Keban'da tekrar ipek böcekçiliğini canlandırmak istiyoruz. İnşallah onu en kısa zamanda faaliyete geçireceğiz." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerini hassas gruplara...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin kışlık sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan...
Devamını Oku ->
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı...
Devamını Oku ->
Tarım ve hayvancılığa can suyu olan Kars ile Ardahan'daki...
Devamını Oku ->
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III...
Devamını Oku ->
Gıda sektöründe uygunsuzluğa geçit vermeyen ekipler Mersin’de su ...
Devamını Oku ->
Antalya'da, "Sürdürülebilirlik Akademisi"nin ilk eğitim programı...
Devamını Oku ->
Diyarbakır yaban hayvanları için şefkat dolu bir merkeze sahip....
Devamını Oku ->