Keles kirazında ilk hasat törenle yapıldı

24 June Friday, 2022
Bursa’nın meşhur kirazı hasat edildi, ilk hasat haldeki yerini aldı. Meyveciliğiyle ön plana çıkan Keles ilçesinde kiraz hasadı törenle başladı. Hasat etkinliğine katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül Bursa’dan geçen yıl 15 bin ton kiraz ihracatı yaptığını belirtti.
Keles kirazında ilk hasat törenle yapıldı
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera: Orhan KAĞITÇI   
Fotoğraf: Şükrü KOCA


Bursa’da yetişiyor, Avrupa’da Türk kirazı olarak tanınıyor.

Kiraz yetiştiriciliğinde Türkiye ikinciliğini koruyan Bursa’da hasat başladı.

Kestel ilçesinde ilk hasat için düzenlenen etkinliğe katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Keles’te geçen sezon 20 bin tona yakın kiraz üretildiğini vurguladı.

Sebze, meyve ve tahıl ürünleri üretimde söz sahibi olan Bursa'nın meyvecilik yönünden de önemli üretim merkezlerinden olduğunu ifade eden Aygül: “Yaklaşık 40 farklı meyvenin hem iç hem de dış piyasaya sunulmakta bunlarda biri de kiraz. Kiraz ilimizin çok kıymetli bir değeridir. İlimiz geçtiğimiz yıl yaklaşık 53 bin ton kiraz üretimi ile ülkemizde 2. sırada yer aldı. Hem toplam kiraz üretim miktarımız hem de Türkiye'deki sıralamamız oldukça önemli.  Türkiye'deki toplam kiraz üretiminin %8'ini Bursa sağlamış oldu. Bursa'da kiraz üretimi dağılımına bakıldığında en fazla üretim Keles ilçesinde yapılıyor. Keles,  geçtiğimiz yıl 20 bin tona yakın kiraz üretimiyle Bursa'da ilk sırada yer aldı. Anadolu birçok sebze ve meyvenin olduğu gibi Kirazın da anavatanı. Kiraz, Anadolu'da kültüre alındıktan sonra Avrupa'ya ve diğer ülkelere yayılmıştır.  Kiraz üretimi çok eski yıllara dayanmakta olup Evliya Çelebi seyahnetnamesinde bahsetmektedir. Coğrafi yönden de önemli bir ürün olan Kiraz için Keles Belediyemiz ve diğer kurumlarımızla Coğrafi İşaret almak için çalışmalar yapmaktayız. Dünyada 1500 civarında kiraz çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Ülkemizde en çok yetiştirilen çeşidi ise Balbastı yani Ziraat 900 çeşidi Bursa'da yaygın olarak üretilen kiraz çeşididir. Avrupa'da bu çeşide Türk Kirazı olarak isim vermekteler.” dedi.

“Kirazın dünya piyasalarına hak ettiği değerle ulaşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Aygül, “Geçtiğimiz yıl Bursa'nın toplamda 15 bin ton kiraz ihracatı yaptığını belirten Hamit Aygül: ''Bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sunarak önemli miktarda kiraz geliri sağlanmış oldu. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz diğer ilgili kuruluşlarla birlikte kirazın kalitesini, verimini artırmaya yönelik eğitim ve çalışmalar yapmakta. Budama, ilaçlama, gübreleme, ilaçlama sistemini sms yoluyla bildirme gibi birçok etkinlik içerisindeyiz. Yeni eğitim çalışmaları ve uygulamalarla her daim çalışmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Hasat etkinliği kiraz bahçesinde devam etti. Katılımcılarla birlikte bahçeyi gezen İl Müdürü Aygül, Kiraz Hal esnafını da ziyaret etti.
bursa kiraz keles hasat meyvecilik ihracat tarım ve orman