"Kelkit Havzası’nda Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Çalıştayı"

23 January Wednesday, 2019
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde “Kelkit Havzası'nda Küçükbaş Hayvancılığı ve Kooperatifçiliği Geliştirme Çalıştayı” yapıldı. İki gün süren çalıştayda Kelkit Havzası’nın durumu, uygulanan ve uygulanacak olan projeleri akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından masaya yatırıldı.
Haber: Mustafa Meral
 
Gümüşhane’de “Kelkit Havzası’nda Küçükbaş Hayvancılığı ve Kooperatifçiliği Geliştirme Çalıştayı”  yapıldı.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştay iki gün sürdü.
 
Çalıştayın açılış programına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı  Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Zeybek ile çok sayıda akademisyen ve sektör temsilcisi katıldı.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu çalıştayın  açılışında yaptığı konuşmada, çalıştayın tarım ve hayvancılığa bölgede ivme kazandıracak fevkalade önemli bir adım olduğunu belirterek, bölgenin kalkınması ve zenginleşmesinin yolunun tarım ve hayvancılıktan geçtiğine işaret etti.
 
Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta müthiş bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ülke olarak baktığımızda tarımsal milli gelirde geldiğimiz durum da Avrupa'da birinciyiz. Dünyada 8'inci sıradayız. Tarım ülkemizde net döviz kazandırıcı sektördür. Tarım ve hayvancılık sektörümüz aynen sanayi sektörü gibi küresel rekabete hazırlamalıyız. Sıkıntımız bu. Küresel rekabete tarım ve hayvancılığı hazırlamamız lazım. Bunun için yeni politikalara ihtiyaç var. Zira tarım ve hayvancılık başka sektörlere benzemez. Eğer bugün tedbir almazsak şimdi ucuz diye ithal etmeye kalkarsak boğazımızdan dışa bağlı hale geliriz. Gıda güvenliğimiz de baktığımız zaman tehlikeli hale gelir” dedi.
 
Tarım ve hayvancılığı geliştiren, üretimi artıran bir diğer alanın da kooperatifçilik olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Kooperatifçilik için bizim kültürümüzde çok güzel bir söz var. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Kooperatifçilik bir araya gelmektir. Eğer çok üretemezsen, çok satamazsan söz sahibi olamazsın. Bireysel olarak hepimiz kırılganız ama kooperatif olarak bir araya geldiğimiz zaman dayanışma ile, ortaklık kültürü ile ileriye gidebilme şansımız var. Koperatfiçilik güçleri bir araya getirebilmektir. Ama küçük olsun benim olsun anlayışı bugün ki dünyada bitti. Ben paylaşmam dedin mi kaybediyorsun. Kooperatifçilik te aynı zamanda tarım ve hayvancılık sektörümüzün geleceği” ifadelerini kullandı.
 
Dünyanın önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılığı göz ardı edebilmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Dünyada hızla orta sınıf yükseliyor. Orta sınıf daha çok tüketiyor ve daha çok harcıyor.  Her yıl 2 Türkiye büyüklüğündeki nüfus orta sınıfa ekleniyor. Yani her yıl 160 milyon kişi orta sınıfa ilave geliyor. Çevre coğrafyamızda, Türkiye'nin etrafında yaklaşık 2 milyarlık bir nüfus var. Bu 2 milyarlık nüfus yaklaşık 500 milyar dolarlık tarım, gıda ve hayvancılık ürünleri ithal ediyor. Yani çevremizde müthiş bir pazar var. Üretebilsek satabileceğimiz müthiş bir pazar var. Tarım ve hayvancılıkta bütün dünyadaki fiyat artışları diğer ürünlerin fiyat artışından hep üstte. Neden? Nüfus artıyor. Gelir artıyor ve tüketim artıyor. Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılık yapanlar hep kazanacaklar. Önemini hiçbir zaman yitirmeyecek. Yaşadıkça hepimiz tüketmek zorundayız ve tüm dünyayı doyurmakta bizim elimizde” diye konuştu.
 
Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “İlimizin 657.500 hektarlık toplam arazinin %23‘ü olan 149 bin hektarlık alanı tarıma elverişlidir. Geriye kalan 247 bin hektarı (%37) orman ve 173 bin hektarı(%26) çayır mera alanı oluşturmaktadır. İlimizin ortalama rakımı 1210 metre olup kaba yem ihtiyacı daha çok çayır, mera ve yaylak alanlardan karşılanıyor.İlimiz iklim ve doğanın elverişli olması ile tarım ve hayvancılıkta önem arz eden noktalara gelmiştir. İlimizin koyun mevcudu 36 bin baş iken bu sayı yazın özellikle komşu illerimizdeki koyuncuların ilimiz meralarına gelmeleri ile bu sayı 100 bini aşmaktadır. İlimizde yem bitkileri ekilişi 270 bin dekar alanda 140 bin ton üretim olarak gerçekleşmektedir. İlimizde toplam ıslah çalışması yapılan 8 bin hektar alanla birlikte ortalama üretilen kaba yem miktarı 208 bin tondur. Üretim ihtiyacı karşılama oranı %75’tir. Bu güçlü yönler dikkate alındığında İlimizde yapılan en önemli tarım kolu hayvancılıktır” dedi.
 
İl Müdürü Birşen,“Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında yürütülen Genç Çiftçi Projesi kapsamında son üç yılda koyunculuk projesinden yararlanan 90 genç çiftçimize 3250 küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilerek proje kapsamında üreticilerimize 2 Milyon 700 bin TL hibe desteği verildiğini ifade eden Birşen, Anaç Koyun–Keçi desteklemesi kapsamında ise üreticilerimize son üç yılda 1 milyon TL destekleme yapılmıştır. Ayrıca Bakanlığımızın küçükbaş hayvan başına 25 TL desteği devam etmektedir. Çoban istihdam desteği de devam ediyor. 200 ve üzeri anaç küçükbaş (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira çoban desteği sağlanmaktadır. 300 koyun projesi kapsamında ise 32 kişiye 300 koyun almayı hak kazanmıştır.İlimizin coğrafik yapısı ve geniş mera alanları göz önüne alındığında, ucuz maliyetli ve kaliteli hayvancılık için önemli potansiyeli görülmektedir. İlimizdeki meraların büyük çoğunluğu düşük ve orta verimli olup, küçükbaş hayvancılık açısından daha uygundur. Özellikle koyun ve keçi yetiştiriciliği, yapılabilecek en ucuz maliyetli hayvancılıktır” diye ekledi.
 
Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban ise  “Coğrafya, kaderimiz maalesef. Küçük bir bölgede yaşıyoruz. Küçük yerlerin sorunları da büyük oluyor. Bu sorunlarınla başa çıkmamız için lazım olan anahtar, ekonomi alanında kooperatifçiliği geliştirmektir” açıklamasında bulundu.
 
İki gün süren çalıştayda akademisyenler ve sektör temsilcileri Kelkit havzasında küçükbaş hayvancılığı geliştirmeye yönelik stratejiler ve kırmızı et üretiminde kuzu etinin yeri ve önemi, Kelkit havzasında küçükbaş hayvancılığının mevcut durumu,  Kelkit havzasında mera yönetimi ve koyunculuk açısından önemi, küçükbaş hayvancılık yatırımlarına yönelik teşvik sistemi ve faydalanma esasları, halk elinde hayvan ıslahı projesi, kooperatifçilikte Almanya örneği, neden kooperatif kurmalıyız ve Kelkit havzasında küçükbaş hayvancılığa ait SWOT analizi başlıklı konuları masaya yatırıldı ve sonuca dair rapor yayınlandı.
 
 
kelkithavzası küçükbaşhayvancılık geliştirme gümüşhane