Kirişci: “Biz su zengini bir ülke değiliz”

07 December Wednesday, 2022
Suyun ve su tasarrufunun öneminin ele alındığı “Dünya Su Kayıpları Günü”nde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’yle özel bir röportaj gerçekleştirdik. Tarımsal sulamada ve içme suyunda kayıp kaçak oranının yüksek seviyelerde olduğunu belirten Bakan Kirişci, bu konuda yerel yönetimlerle işbirliği başlattıklarını söyledi. Sıfır atıktan sonra suda da sıfır israf döneminin başladığını vurgulayan Bakan Vahit Kirişci, Web Tarım TV’ye özel açıklamalar yaptı.
Kirişci: “Biz su zengini bir ülke değiliz” Haber    : Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Su stratejik önemini her geçen gün arttırıyor.

Suyun kaynağından itibaren doğru kullanılması ve korunması için çalışmalarını sürdüren kurumların başında Tarım ve Orman Bakanlığı geliyor.

“Dünya Su Kayıpları Günü”nde Web Tarım TV mikrofonuna özel bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, su kullanımında verimliliğin arttırılmasını hedeflediklerini belirtti.

“Biz su zengini bir ülke değiliz” diyen Bakan Krişci, “112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun sadece 58 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Tarımsal sulamada şu an için yüzde 50’lik bir verimlilik var. Bunu arttırmamız gerekiyor.” dedi.

İçme suyundaki kayıpların tarımsal sulamadaki kayıplar kadar yüksek olduğuna dikkat çeken Bakan Vahit Kirişci, su tasarrufunda toplumsal olarak bilinçli hareket etmemiz gerektiğini vurgulayarak, “içme suyuyla ilgili de bizim tasarruflu hareket etmemiz ve bazı tedbirleri almamız gerekiyor. Yüzde 75’e varan kayıp kaçak oranları var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Tasarruf konusuna, verimlik konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor.”

Suda sıfır israf dönemi başlıyor

Sıfır atıktan sonra suda da sıfır israf döneminin başladığını söyleyen Bakan Vahit Kirişci, “Sıfır atık konusunu Türkiye gündeminde önemli bir noktaya taşıyan değerli Cumhurbaşkanımızın eşi saygıdeğer hanımefendi Emine Hanımın başlatmış olduğu kampanya gerçekten çok güzel mesafe kaydetti. Şimdi aynı şeyi suda da artık israfı önleyecek bir süreci başlatmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Bu hassas konuda hep birlikte hareket etmenin önemine değinen Bakan Krişci, yerel yönetimlerle yaptıkları işbirliklerinin şu sözlerle anlattı: “Yerel yönetimlerimizi bilgilendirme hususunda bakanlık olarak her türlü teknik desteğe, eğitime hazır olduğumuzu ifade ettik. Su kardeşliği protokollerinin de imzalanmasını sağladık.”

“85 milyonun su gönüllüsü olması lazım”

Su gönüllüsü çalışmasına dahil olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, tüm vatandaşları su tasarrufuna davet etti. “Bir farkındalık oluşturmak için su gönüllüsü olduk” diyen Kirişci, 85 milyonun her bir ferdinin su gönüllüsü olma mecburiyeti olduğunu kaydetti.

“Tarım ve orman olmazsa olmazımız”

Türkiye Yüzyılı vizyonunda tarım ve ormanın ön plana çıktığını aktaran Bakan Kirişci, bu süreçte yapılacak atılımları şöyle anlattı: “Türkiye yüzyılı vizyonumuzun ana eksenini tarım ve orman oluşturacak. Bizim bütün çabalarımızı tarımsal sulamada daha verimli teknolojileri kullanmaya, suyun yokluğu durumunda üretime devam edebilecek tür ve çeşitlere yönelmemiz gerekiyor.”
su tasarrufu su verimliliği kayıp kaçak türkiye yüzyılı tarım ve orman bakan vahit kirişci