Doğu Karadeniz Bölgesinde, mart sonunda yağan kar ve ardından yaşanan don nedeniyle kivi rekoltesinde düşüş bekleniyor.
Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 35'inin gerçekleştirildiği Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede, mart sonunda yağan kar ve ardından yaşanan don nedeniyle kivi rekoltesinde düşüş bekleniyor.
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, 29-30 Mart'ta etkili olan kar ve dondan birçok meyve gibi kivi üretiminin de olumsuz etkilendiğini belirterek, "Kiviler çiçek açmıştı ama don sebebiyle yandı. Yeni filizler çiçek açar diye bekliyorduk, o da olmadı" dedi.
Bu yıl kivi rekoltesinin az olacağını ifade eden Paliç, "Donun kivimizi çok etkileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl da rekoltede biraz düşüş olmuştu. Geçen yıl Karadeniz'in doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede 15 bin ton civarında kivi üretilmişti. Bu yıl kivi üretiminde artış beklerken ürünümüz yüzde 80-90 oranında yandı. 15 bin ton kivi üretilen bir bölgede, bu yıl 3 bin ton civarında kivi üretebilirsek bizim için iyi bir rakam olacak. İnşallah gelecek sene böyle bir felaket olmaz" diye konuştu.
Kivinin getirisinin arması halinde çiftçilerin bu ürüne daha fazla yöneleceğini dile getiren Paliç, "Kivi değerli bir meyve. İnsan sağlığına faydalı. Bu nedenle tüketicisi her geçen gün artıyor. Doktorlarımız kiviyi birçok hastaya öneriyor" dedi.
Paliç, kivi hasadına kasım ayında başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ile kurulan...
Devamını Oku ->
Edirne'de çiftçilik yapan İlter ailesi, yılın dört mevsimi...
Devamını Oku ->
Ağrı’da, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize...
Devamını Oku ->
Meyve sebze tedarikçisi Ahmet Demir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı...
Devamını Oku ->
Ramazan ayı yaklaşırken Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü...
Devamını Oku ->
Şırnak'ta bal üreten Yusuf Göktepe, geçen yıl Paris'te "Altın...
Devamını Oku ->
Kışın çetin geçtiği Doğu Anadolu’da besiciler, dondurucu...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın dairesi Başkanlığının...
Devamını Oku ->