Konyanın Altınekin ilçesinde ayçiçeği hasadına katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Marmara bölgesinde yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, bu sene üreticinin daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatinde olduğunu söyledi.
Konya’nın Altınekin ilçesinde ayçiçeği hasadına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle Marmara bölgesinde yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, bu sene üreticinin daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatinde olduğunu söyledi.
Ayçiçeği üretiminin Türkiye için önemli olduğunu, bitkisel yağ tüketiminin yüzde 83,4’ünün ayçiçeğinden sağlandığını belirten Bayraktar, bu yıl özellikle Marmara bölgesinden yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini ve geçen yıl 1 milyon 523 bin ton olan ayçiçeği üretiminin bu yıl 1 milyon 623 bin ton civarına çıkacağını vurguladı.
Konya’daki ayçiçeği üretimine de değinen Bayraktar, “Eskiden Trakya bölgesinde üretim yapan Tekirdağ, Kırklareli, Edirne gibi illerimiz ayçiçeği üretiminde zirvedeyken, özellikle son 10 yılda ayçiçeği üretiminde büyük artış gösteren Konya, üretimini yaklaşık 7 bin tonlardan 263 bin tonlara çıkarmıştır. Türkiye’de liderliği ele geçirmiştir. Yani Konya ayçiçeği üretiminde bugün liderdir. Verimlilik rakamlarına baktığımızda Türkiye’nin dekar başına verimlilik ortalaması yaklaşık olarak 265 kilogramken, Konya’ya geldiğimizde verimlilik rakamlarının 391 kilograma çıktığını görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam ve Türkiye’de yağlık açığının kapatılmasına da fevkalade katkı sağlıyor” diye konuştu. Ayçiçeği alımını Türkiye’de Trakyabirlik, Karadenizbirlik ve Çukobirlik’in, İç Anadolu Bölgesinde Konya Şeker A.Ş.’nin yaptığını hatırlatan Bayraktar,“Trakyabirlik’in açıkladığı avans fiyatını biraz daha yukarı çekmesini, üreticiye daha fazla sahip çıkmalarını bekliyoruz. Primler de biliyorsunuz 30 kuruşa kadar geldi. Bu sene üretimin de artmasıyla üreticimizin çok daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz” dedi.
Hasadın hayırlara vesile olmasını, bol bereketli bir sezon dileyen Şemsi Bayraktar, biçerdöverle ayçiçeği hasadı yaptı.
Bayraktar, Altınekin Ziraat Odası Tohum Eleme Tesisinin açılışını yaparak, Ezme-Yem Ünitesinin temel atma törenine de katıldı.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->