Prof. Dr. Turan Karadeniz, HES'lerin tarımsal alanların sulamasında kullanılması gerektiğini kaydetti.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, HES'lerin tarımsal alanların sulamasında kullanılması gerektiğini söyledi.
Karadeniz, küresel ısınmanın tarıma çok ciddi zarar verdiğini anlattı.
Kuraklığın arttığı Türkiye'de HES projelerinin tarım sektöründe değerlendirilmesinin olumlu sonuçlarının olabileceğini vurgulayan Karadeniz, başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Anadolu'nun tamamında son yıllarda gerek tahıl gerekse meyve üretiminde rekolte sıkıntısı yaşandığını kaydetti.
Karadeniz, her yıl etkisini daha da gösteren küresel ısınmaya karşı yeni önlemlerin alınması gerektiğine dikkati çekerek, tarım alanlarının sulanması için HES projelerinin önemine değindi.
HES'lerde yeni bir düzenlemeye gidilerek tarım alanlarının da sulanması noktasında çalışmanın olması gerektiğine işaret eden Karadeniz,"Aşırı yağışları değerlendirmenin en basit yolu dere üzerine dolgu gövdeli barajlar kurmak. Dolayısıyla bölgemizde oldukça fazla HES projesi var. HES projeleri, su toplama ve suyu tarımsal alanda kullanma noktasında yoksun. Bu projelerde yapılacak yeni düzenlemeyle hem enerji elde edilebilir hem de yıl içerisinde buralarda toplanan suları tarımsal alanda da kullanabiliriz" ifadesini kullandı.
"Suni Sulamayla Daha Fazla Ürün Elde Edilebilir"
Prof. Dr. Karadeniz, bölgede çok sayıda derenin bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bizim önerimiz, HES'le birlikte uygun yerlerde regülatörlerle ya da gövdeli barajlarla göl havzaları ve barajlar oluşturmak. Toplanan bu sularla hem bu küresel iklim değişikliğinde bölgeyi nemlendirebiliriz hem de suları daha fazla bölgede tutmak adına küresel ısınmadan daha az etkilenerek bu süreci atlatabiliriz."
Depolanmış bu göllerde uygulanacak sulama projeleriyle bölgedeki tarımsal ürünlerden suni sulama yönüyle daha fazla ürün elde edilebileceğini anlatan Karadeniz, "HES projelerini önemsiyor ve sadece elektik üretiminde değil tarım alanlarının sulanması noktasında da çalışmaların yapılmasını bekliyoruz" dedi.
Karadeniz, HES'e karşı çıkmanın çözüm olmadığını, HES'in doğru şekilde değerlendirilmesi durumunda ülkeye çok büyük faydalar getirebileceğini belirtti.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->