Safran Üretim Projesinde hasat zamanı

28 October Friday, 2022
Bursa’da hayata geçirilen Safran Üretim Projesi kapsamında Yenişehir’de hasat yapıldı. Hasada katılan Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, safranın iş gücünü iyi değerlendiren, üreticisini yormayan aynı zamanda da yüksek gelir sağlayan bir ürün olduğu için tercih edildiğini söyledi.
Safran Üretim Projesinde hasat zamanı Bursa İl Enformasyon
Kamera : Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf : Orhan KAĞITÇI
 
Bursa’da Safran Üretim Projesi kapsamında yetiştirilen safranlar düzenlenen bir etkinlikle hasat edildi.
Hasat etkinliğine Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Düzenlenen törende proje hakkında bilgi veren İl Müdürü AYGÜL yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Dünyada çeşitli endüstri dallarında çok geniş kullanım alanı bulunması ekonomik değerinin çok yüksek olması ve dünyadaki talebin fazla oluşu sebebiyle en pahalı baharat durumunda bulunan safranın geçmişte olduğu gibi günümüzde de tarımı, hasat edilmesi ve hasat sonrası işlemleri büyük önem kazanmaktadır. Ülkemizde safra üretimi uzun yıllara dayansa da günümüzde oldukça dar alanda üretimi yapılmaktadır.

İlimizde geniş ve verimli tarım arazilerde  bitkisel üretim yapıldığı gibi dar tarım alanlarında üretim yapan küçük aile işletmelerin sayıları oldukça fazladır. Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı topraklarda yetişmekte olup taban suyu yüksek toprakları sevmemektedir. Ayrıca safran  küçük aile işletmeciliğine uygun, iş gücünü iyi değerlendiren, üreticisini yormayan, fakat yüksek gelir sağlayan, vazgeçilmeyecek bir bitkisi olması sebebiyle aile işletmelerimiz için işlemiş oldukları toprak özellikleri de göz önüne alındığında oldukça uygun bir bitkidir.”

Bursa tabiatına uyumlu olan bitkinin üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten İl Müdürü Aygül, “Bu kapsamda ilimiz üreticilerimiz için uygun olan safranın İlimizde safran bitkisinin tarımını geliştirmek, bu bitkinin kültürünü bölgede tanıtıp yaygınlaşmasını sağlamak,
ve son yıllarda bu bitkinin yetiştiriciliğine olan yoğun ilgi ve talebi karşılamak  amacıyla bakanlığımızın katkılarıyla birçok proje hayata geçirmiş bulunmaktayız.

Bu projelerden biri de ilimizde uygulanmakta olan %75 hibeli toplam 78.749,00TL bütçeli safran üretim projesidir. Yenişehir ve İnegöl ilçelerimizde 3 da alanda 6 üretici ile 525 kilo safran yumrusu kullanarak, safran üretimi gerçekleştirilmiştir. Yenişehir ilçemizde Yazılı ve Papatya mahallelerinde 3 çiftçimiz yanı sıra  İnegöl ilçemizdeki üretim alanları eklendiğinde  ilimizde toplam ekim alanı ekilenler olarak 7 dekar civarına ulaşmıştır. Yumru üretiminin artırılması ile 3 yıl sonunda soğan hasadı ile bu alan yaklaşık 100 dekara ulaşarak ilimizi örnek ve lider konuma getirmesi beklenmektedir.

Proje ile 3. Yılın sonunda 7.500 kilogram yumru ve 7,5 kilo safran stigması elde edilecek olup ortalama 2.625.000 TL yumru,  375.000 TL stigma geliri olmak üzere toplam 3.000.000 TL gelir elde edilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Hasat etkinliği çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
tarım orman bursa safran proje hasat hamit Aygül