Samsun Kızılırmak Kuş Cenneti ziyaretçilerini bekliyor

03 August Friday, 2018
Doğal güzelliği ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, doğal ortamıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Samsun Kızılırmak Kuş Cenneti ziyaretçilerini bekliyor Doğa tutkunları için kaçırılmaması gereken bir tabiat harikası, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti. Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan, Kızılırmak'ın denize döküldüğü bölgeyi de içine alan, 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sadece Türkiye için değil dünya için de biyolojik zenginliği ile dikkatleri üzerine topluyor.

Sulak Alanların Korunması (RAMSAR) Sözleşmesine de dâhil olan delta, 11 familyaya ait 29 balık türü, 355 bitki türü, Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ünü bünyesinde barındırıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, ev sahipliği yaptığı yılkı atları, 356 kuş türü, mandalar, göller, longoz ormanlarıyla ziyaretçilerine doğal yaşamla iç içe olma imkânı sunuyor.

Doğa turizmi için önemli bir yer

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, deltanın kalıcı olarak dünya mirası listesine girmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söyleyerek “"Doğa cenneti diyebileceğimiz bir alanda bulunuyoruz. Ünü Türkiye sınırlarını aşmış, dünyaya yayılmış bir bölge. İnsanın doğayla birlikte uyum içinde yaşadığı bir alan burası. Tabiatla insanın bu kadar uyumlu bu kadar iç içe ve birbirine zarar vermeden yaşayabildiği bir alan olması açısından Karadeniz Bölgesi'nin korunmuş belki de tek sulak ve bataklık alanı olması açısından da çok önemli bir turizm merkezi aynı zamanda. Eko turizm, tabiat turizmi açısından büyük güzellikler barındırıyor bünyesinde. Bu anlamda kuş merakı olan, tabiat merakı olan, eko sistem merakı olan bütün vatandaşlarımızın, uluslararası turistlerin gezip görmesi gereken bir mekan olduğunu düşünüyorum. Bu güzellikler burada kalmamalı bütün dünyaya ve bütün Türkiye'ye dağılmalı diye düşünüyorum.” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler ise deltada Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  tarafından ortaklaşa birçok çalışma yürütüldüğüne dikkat çekti. “Bu bölgenin doğal yapısını korumak açısından, Türkiye'nin en kıymetli sulak alanlarından bir tanesindeyiz. Biz bu bölgeyi, Türkiye adına UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne sokabilmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu çalışmalarımız ağırlıklı olarak koruma faaliyetleri üzerine odaklanıyor. Geldiğimiz noktada bir çok sorunu çözdük." ifadelerini kullandı.
 
Kızılırmak kuş cenneti Samsun doğa