Üreticilere zirai don uyarısı!

12 February Friday, 2021
Hava sıcaklıklarının, yarından itibaren hissedilir derecede azalacağı ve mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor. Yetkililerden, başta fındık ve kivi üreticilerine yönelik olmak üzere zirai don uyarısı geldi.
Üreticilere zirai don uyarısı!
Hava sıcaklıklarının, yarından itibaren hissedilir derecede azalacağı ve mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, mevsim normallerinin 6-12 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisiyle kuzeybatı kesimlerden başlayarak 8-17 derece azalması ve mevsim normallerinin altına inmesi bekleniyor.

Pazar günü Marmara ve Batı Karadeniz'den başlamak üzere gelecek hafta kuzey, iç ve doğu kesimlerde yer yer yoğun kar yağışı öngörülüyor. Soğuk hava dalgası en az 10 gün boyunca etkili olacağı tahmin ediliyor.

Zirai don uyarısı!

Meteoroloji, zirai don ve çığ uyarısı da yaptı.

Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yazılı açıklama yapılarak “Önümüzdeki günlerde havanın ani soğumasıyla don riski, yani fındığın zarar görme ihtimali artmıştır. Bu riski teminat altına almanın tek ve garantili yolu sigorta yaptırmaktır. Fındığı sigortalatmak için son tarih 11 Mart 2021 olup, diğer tarımsal ürünlere de sigorta yapılmaktadır." denildi.

Benzer bir açıklama Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden de geldi. Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, fındık ve kivi üreticilerinin olası don riskine karşı bahçelerini sigortalatmaları uyarısında bulunuldu.

Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis hadisesi ile doğu bölgelerde buzlanma ve don olayının görüleceği belirtildi.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda ise çığ oluşma tehlikesi bulunuyor. Kar erimesi nedeniyle su baskını ve dik yamaçlarda çığ oluşma riski bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem taşıyor.
meteoroloji zirai don kar soğuk