Uşak'ta lavanta bahçeleri genişliyor

21 July Thursday, 2022
Uşak'ta 2018'de toplam genişliği 55 dekar olan bahçelerde başlayan lavanta üretiminde 600 dekara ulaşıldı.
Uşak'ta lavanta bahçeleri genişliyor Uşak'ta lavanta bahçelerinin sayısı artıyor.

Ulubey ilçesinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" projesi kapsamında 2018'de Uşak Valiliği İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan 55 bin fide desteğiyle 55 dekar alanda ilk lavanta bahçesi kuruldu.

Daha sonra lavanta ekimi yapmak isteyen çiftçilere 600 bin adet fide desteği sağlandı. Bu fidelerle lavanta üretim alanı 600 dekara, bahçe sayısı da 46'ya çıktı. Lavanta yağı üretmek için de Uşak Valiliği öncülüğünde başlatılan projeye Zafer Kalkınma Ajansından sağlanan 1 milyon 950 bin liralık hibe desteğiyle Ulubey ilçesinde 2 milyon 224 bin liralık yatırımla "Uçucu Yağ İşleme Tesisi" kuruldu.

Suya oldukça az ihtiyaç duyan lavanta, kuraklığın görüldüğü bölgede yaygınlaştı. Lavanta üreticisi çiftçiler bir yandan da fotoğraf çekmek isteyenleri bahçelerinde ağırlıyor.

Tarım ve Orman Uşak İl Müdürü Nihat Ağan, kentte 237 bin hektar alanda tarımsal üretim yapıldığını, bunun büyük bölümünün de tahıl üretimi olduğunu söyledi.

Bölgenin kuraklığın hissedildiği yerler arasında bulunduğunu dile getiren Ağan, müdürlüklerinin çiftçilere gelir sağlamak için projeler hazırladığını ifade etti.

Çiftçilerin lavanta üretimden memnun olduğunu belirten Ağan, şöyle konuştu: "Toplam 600 dekar alandan 300 ton civarında ürün elde ediyoruz. Bu üründen de 6 ton civarında yağ üretimi yapıyoruz. Bu yağımızın piyasa değerinin (litre başına) 700 lira civarında olduğunu düşündüğümüz zaman çok iyi bir gelir olduğu görülüyor. Bunun yanında bahçe sahiplerimiz gelen ziyaretçilerden bir ek gelir sağlamaktadır. Aynı zamanda ürünlerden elde edilen diğer mamulleri de sattıklarında ekstra bir gelir sağlıyorlar."

Ekim alanlarının sürdürülebilirliğini temin amacıyla uçucu yağ işleme tesisi kurduklarını söyleyen Ağan, şunları kaydetti: "Biz çiftçilerimize bu tür projelerle katkı sağlamaya, bakanlığımızın ve valiliğimizin desteklerini çiftçilerle buluşturmaya devam edeceğiz. Sayın Bakanımızın çok güzel bir sözü var, diyor ki 'Sen yeter ki üret', biz de 'Uşaklı çiftçimiz, sen yeter ki üret" diyoruz."
lavanta uşak bahçe üretim