Yağışlarla Trakya’da verim artışı bekleniyor

28 March Monday, 2022
Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Trakya'da, buğdayda, yağışlara bağlı üretimin artması bekleniyor. Beklentilerini dile getiren Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy “Nisan ayında da yağışlarımız iyi giderse Kırklareli'nde bu yıl 740 bin ton buğday, 260-270 bin ton ayçiçeği üretimini hedefliyoruz." dedi.
Yağışlarla Trakya’da verim artışı bekleniyor Son yıllarda kuraklık yaşanan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da mart ayında etkili olan sağanak ve kar sayesinde toprak suya doydu.

Başta buğday olmak üzere ekili mahsulün gelişimine katkı sağlayan ve barajları dolduran yağışlar, üreticiyi sevindirdi.

Su ile mevcut üretimin arttığını belirten Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy "Göletlerimiz ve barajlarımız dolu. Bu, verimde çarpı iki demek. Yani sulu olan alanlarda zaten dekara aldığımız ürünün iki katını alıyoruz. Meyvecilikte de tahıllarda da sebzecilikte de böyle. Su hayat, su en önemli doğal kaynak." dedi.

Geçen yıl buğdayda dekar başına 1200-1300, ayçiçeğinde 250-300 kilogram verim alındığını anlatan Aksoy, bu yıl bu rakamların üzerine çıkmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Geçen yıl buğdayda 640 bin ton, ayçiçeğinde 240 bin ton mahsul alındığını vurgulayan Aksoy, "Allah kaza bela vermez ve nisan ayında da yağışlarımız iyi giderse Kırklareli'nde bu yıl 740 bin ton buğday, 260-270 bin ton ayçiçeği rekoltesi hedefliyoruz." diye konuştu.

Aksoy ayrıca yüzde 75 oranındaki desteklere de dikkat çekti.

Yazılı açıklamada bulunan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da “Üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alacak gibi görünüyor. Buğday dışındaki diğer tarım ürünlerinde de üretim yüksek gelecek inşallah." dedi.
Trakya yağış üretim artış