Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağlı tohum üretimi artışının Türkiye'yi ihracatta üstün bir konuma taşıyacağını söyledi.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Yağlı tohum üretiminin artması Türkiye'yi ihracatta üstün bir konuma taşıyacaktır. Böylece iç talebi karşılayarak ithalatımızı azaltıp, ihracatımızı artıracağız" dedi.
Büyükhelvacıgil, Türkiye'nin her yıl başta ayçiçeği, mısır ve aspir olmak üzere yaklaşık 2,5 milyon ton yağlı tohum ürettiğini söyledi.
Son yıllarda özellikle havza bazlı yağlı tohum üretme çalışmalarının başladığına dikkati çeken Büyükhelvacıgil, ülkenin söz konusu kalemdeki üretiminin 2014 yılında 2,7 milyon, 2015'te 2,6 milyon ve 2016'da 2,7 milyon ton olduğunu belirtti.
Büyükhelvacıgil, bu alandaki ithalatın azaltılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında yağlı tohumların ilk 10'da yer aldığını aktardı.
İhracatta katma değeri yüksek ürünlerin daha iyi gelir sağladığına işaret eden Büyükhelvacıgil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yağlı tohum üretimi için çalışmaları başlattığını ifade etti. Büyükhelvacıgil, önceden ayçiçeğine verilen 25 kuruşluk desteğin bu sene 40 kuruşa çıkarıldığını belirterek, ayrıca mazot ve gübre desteğinin de çiftçiyi rahatlattığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerini hassas gruplara...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin kışlık sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan...
Devamını Oku ->
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı...
Devamını Oku ->
Tarım ve hayvancılığa can suyu olan Kars ile Ardahan'daki...
Devamını Oku ->
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III...
Devamını Oku ->
Gıda sektöründe uygunsuzluğa geçit vermeyen ekipler Mersin’de su ...
Devamını Oku ->
Antalya'da, "Sürdürülebilirlik Akademisi"nin ilk eğitim programı...
Devamını Oku ->
Diyarbakır yaban hayvanları için şefkat dolu bir merkeze sahip....
Devamını Oku ->