Yakışıklı sakız enginara online festival

14 April Wednesday, 2021
Kovid-19 salgını nedeniyle online yapılan festivaller arasına Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali de katıldı. İzmir’in “yakışıklı sakız enginarları” olarak bilinen meşhur sakız enginarlarında hasat bu yıl erken başladı. Haziran ayına kadar hasat edilecek enginarlar Urla’dan Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Yakışıklı sakız enginara online festival Hasat erken başladı, sakız enginar Urlalı çiftçinin emeğini boşa çıkarmadı.

İzmir’in Urla İlçesinde sakız enginarın hasadı başladı. 7. Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali ise bu yıl pandemi nedeniyle online olarak düzenlenecek.

Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan Vekili Murtaza Dayanç, “7. Uluslararası Urla Sakız Enginarı Festivali’nin açılışını yapıyoruz. Tüm dünyada korona virüs salgını söz konusu olduğu için toplu aktiviteler yapılamıyor. Bu sebeple festivalimizi de online şekilde gerçekleştirmeye karar verdik. Birçok aktivitemiz olacak. Bu aktiviteler online olarak geniş kitlelere ulaştırılacak. Üreticimiz Yücel Bey, Urla enginarlarının yakışıklı olduğunu söylüyor. Gerçekten de Urla enginarı ülkemizde bir marka haline geldi. Zaten coğrafi işaret patentini alma da söz konusu. En iyi enginar Türkiye’de Urla’da üretiliyor ve tüm ülkeye pazarlanıyor. Enginarı sadece tarım ürünü olarak değerlendirmiyorum. Tarım ürünün ötesinde, bir ilçenin kaderini şekillendiren önemli bir olgu haline dönüştü. Bu festivaller vasıtasıyla kültürel etkileşim doğdu. Urla’nın coğrafi ve doğal güzellikleri ile tarihi tanıtıldı. Urla’nın agro turizm ve gastronomi değerine dönüşmesine vesile oldu” dedi.

“Yakışıklı sakız enginarları” olarak bilinen enginarı 30 dönümlük alanda yetiştiren üretici Sevtap Şengezerler, “30 dönümlük alanda sakız enginarı üretimi yapıyoruz. Enginarlarımız, bizim gözbebeklerimiz. Biz 4 aydır hasat yapıyoruz. Enginarlarımız bu yıl erken uyandı. Bebek enginarları 4 aydır satıyoruz. Çanak enginarları da satmaya başladık. Sakız enginarların bebekleri, yaprakları ile yenir. Çok lezzetlidir. Dolmalıkları çok güzel olur. Çanak enginardan farkı, yapraklarındaki lezzetidir. Biz ürettiklerimizi sosyal medyada ve üretici pazarlarında satıyoruz. Çok üretim olursa toptan veriyoruz, konservesini ve turşusunu yapıyoruz” diye konuştu.
Üretici Sadık Yücel Şengezer ise “Urla’nın enginarı sakız enginarıdır ve çok meşhurdur. Hasat dönemimiz uzundur. Sakız enginarının hasat dönemi 6 aydır. Aralık ayında başlar, haziran ayına kadar sürer. Hiçbir enginarda bu durum yoktur. Getirisi iyidir. Bu enginar bize Allah’ın vergisidir. Milli değerimize sahip çıkmamız lazım. Sakız enginarın coğrafi işareti bizde. İhracatını bir tek biz yapabiliriz. Ancak tesisleşme eksiğimiz var. Bunun için de yetkililerin yardımcı olması lazım” ifadelerine yer verdi.

Urla'da 3300 dekar alanda yetiştirilen enginarlar ilçeye tarımsal gelir, ülkeye katma değer ve tüketicilere sağlıklı yaşam kaynağı olarak katkı sağlıyor.
izmir urla sakız enginar festival hasat