Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile yalancı bahara aldanıp çiçek açan meyve ağaçlarının veriminin düşük olması bekleniyor.
Yalancı bahara aldanarak çiçek açan meyvelerin veriminin düşük olacağı bildirildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile bazı meyvelerin erken çiçek açtığını söyledi.
Özellikle şubat ayıyla hava sıcaklıklarının gündüz 15 derecelere kadar çıktığını ifade eden Karadeniz, bazı meyve ağaçlarının bu yalancı bahara aldanarak çiçek açtığını anlattı. Karayemiş, erik, kayısı, badem ve şeftali gibi meyvelerin çiçek açtığını gözlemlediklerini belirten Karadeniz, sert çekirdekli meyve türlerinde kış üşüme süreleri daha kısa olduğunu ve havaların ısınmasıyla hemen açtığını söyledi.
Zamanından önce açan çiçeklerin büyük olasılıkla döküleceğini ve üründe düşüş olabileceğini belirten Karadeniz, bu meyvelerin erken uyanmasının verimi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
Erkek çiçek açan söz konusu meyve türlerinin ilerleyen dönemde ani sıcaklık değişikliği durumunda don riskiyle de karşı karşıya kalmasının söz konusu olabileceğini söyleyen Karadeniz, "Eğer bu durum söz konusu olursa meyve verimi iyice düşecek" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Karadeniz, şubat ayının mevsim normallerinde geçmesini temenni ederek, yalancı baharın sadece bu meyveleri değil fındık ve arıları da olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.
Kurban Bayramı yaklaşırken İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri...
Devamını Oku ->
Geçen yıl Karaman’da yaşanan zirai don olayından etkilenen elma...
Devamını Oku ->
Samsun'un Bafra ilçesinde 2025 yılı temmuz ayında ekimine...
Devamını Oku ->
Kars düzenlenen Digor Şenliği’nde besicilerin süslediği buzağılar...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin'de...
Devamını Oku ->
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ekim yapılan tarım arazileri dronla...
Devamını Oku ->
Hatay'da öğrenciler topraksız tarım yöntemiyle marul ve çilek...
Devamını Oku ->
Van'da üreme dönemindeki inci kefalinin korunması için denetimler...
Devamını Oku ->