Yavru sazanlar İznik Gölü’ne bırakıldı

19 September Wednesday, 2018
Bursa’da 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' kapsamında, İznik Gölü'ne 500 bin yavru sazan bırakıldı.
Yavru sazanlar İznik Gölü’ne bırakıldı Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Filiz Kuram 
 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, deniz ve iç sulardaki su ürünleri stoklarına takviye sağlamak amacıyla yürütülen 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' kapsamında, İznik Gölü'ne 500 bin yavru sazan bırakıldı.

Törende Vali İzzettin Küçük, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve protokol tarafından, yavru sazanlar göl suyuna bırakılarak, gölü balıklandırma projesi başlatıldı.

Vali Küçük yaptığı konuşmada, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez biriminden temin edilen 500 bin balığın İznik'e getirildiğini belirterek, balıkların burada suyla buluşacağını kaydetti.

İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız; "Proje kapsamında, Bakanlığımıza bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünce Kepez Üretim Tesisleri'nde 2018 yılında 5 milyon adet yavru Sazan balığı üretildi. Ülkemizin ekonomik ve tabii türleri arasında yer alan, vatandaşımız için kaliteli bir protein, balıkçımız için önemli bir gelir kaynağı, hem sportif hem de ticari balıkçıların gözdesi olan bu balıklar; başta İznik ve Uluabat gölleri olmak üzere, ilimiz sınırları içerisinde bulunan İnegöl, Yenişehir, Keles, Karacabey ve diğer ilçelerimizde bulunan göl ve gölete bıraktık” dedi.

Yıldız şöyle devam etti: "Ülkemizin 5'inci büyük gölü İznik, yaklaşık 305 kilometrekare alana sahip olup, 4 adet istihsal sahasına bölünmüş durumdadır. İznik Gölü'nün yıllık su ürünleri üretim kapasitesi bin 102 ton olup, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine 2 milyon 130 bin lira katma değer sağlamaktadır. Bu istihsal sahaları halen gölün etrafında kurulu 5 su ürünleri kooperatifimizin 200 üyesi bulunmaktadır. Son bir yılda yapılan ve yapılacak balıklandırma 795 bindir. Yetişkin boya ulaşacak miktarın 23,85 ton olacağı planlanmaktadır. Bu üretimin karşılığı olarak da 262 bin 350 lira ekonomiye katkı sağlanması planlanmaktadır."

Proje kapsamında İznik Gölü liman içi mevkiinde düzenlenen balık salma törenine; Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Rıdvan Suyek, DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri katıldı.

iznik gölü yavru sazan balıklandırma