Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, zararlı böcekler yüzünden rekolte düşüyor.
Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, zararlı böceklerin rekolteyi düşürdüğü belirtildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, pamuğun bölge çiftçisi için önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi. Pamuğun kalitesi ve veriminin artırılması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Öztürkmen, üreticilerin "emiciler" olarak isimlendirdiği Lygus (tahtakurusu) haşerenin pamuğa ciddi oranda zarar verdiğini kaydetti.
Çiftçileri haşere konusunda uyardıklarını ancak böceğin beklentilerinin üzerinde görüldüğünü ifade eden Öztürkmen, pamuk bitkisi sıklıkla ekildiği için pamukta birçok haşere ve hastalığın yaygın olarak geliştiğini söyledi.
Bölgede bu yılda, beyaz sinek, kırmızı böcek, gibi hastalıkların pamuğu olumsuz etkilediğini vurgulayan Öztürkmen, yaz aylarında yapılan tarla ziyaretlerinde çiftçileri tahtakurusu böceğine karşı uyardıklarını ancak yine de bu zararlı yüzünden pamuk veriminde yüzde 30 düşüş yaşandığını kaydetti. Öztürkmen, fiyatların istikrarlı olmasının zararı bir nebze kapattığını söyledi.
Kurban Bayramı yaklaşırken İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri...
Devamını Oku ->
Geçen yıl Karaman’da yaşanan zirai don olayından etkilenen elma...
Devamını Oku ->
Samsun'un Bafra ilçesinde 2025 yılı temmuz ayında ekimine...
Devamını Oku ->
Kars düzenlenen Digor Şenliği’nde besicilerin süslediği buzağılar...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin'de...
Devamını Oku ->
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ekim yapılan tarım arazileri dronla...
Devamını Oku ->
Hatay'da öğrenciler topraksız tarım yöntemiyle marul ve çilek...
Devamını Oku ->
Van'da üreme dönemindeki inci kefalinin korunması için denetimler...
Devamını Oku ->