"Zirai don" kayısıda rekolteyi etkilemeyecek

08 April Monday, 2019
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da 23-25 Mart'ta etkili olan zirai donun rekolteyi etkilemeyeceği belirtildi. Hasarın rakıma göre farklılık gösterdiği belirtilirken don, rakımı bin 100 metrenin altındaki kayısı bahçeleri için risk oluşturdu.
Malatya dünya kayısı üretiminin yüzde 85’ini üretiyor. Geçen yıl 112 ülkeye 95 bin 350 ton kuru kayısı ihraç edilerek karşılığında 261 milyon 397 bin dolar gelir sağlandı.

Yaklaşık 50 bin ailenin geçimini kayısıdan sağladığı Malatya'da bu sezon yüksek rekolte bekleniyor ancak 23-25 Mart'ta görülen zirai don, rakımı bin 100 metrenin altındaki kayısı bahçeleri için risk oluşturdu.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, zirai donun kayısı bahçelerinde yol açtığı hasarın rakıma göre farklılık gösterdiğini söyledi.

Solmaz, bazı bahçelerin içinde kaldığı, "don çukuru" diye tabir edilen ve her yıl zirai dondan zarar gören alanlar bulunduğunu ancak bu alanlardaki verim kaybının rekolteyi etkilemediğini dile getirdi.

Solmaz, kayısı bahçelerinin rakım ve yeryüzü şekillerine bağlı olarak zirai dondan etkilenme oranının değiştiğini yineleyerek, "Zirai don Malatya'daki kayısı rekoltesini etkileyecek düzeyde değil. Bin 100 rakımın altında rüzgar almayan don çukuru dediğimiz hava sirkülasyonu olmayan yerlerde zirai don hasarı yüksek. Diğer bölgelerde zirai don yüzde 10 ile 40 arasında." dedi.
 
ziraidon kayısı malatya rakım üretim