Ziraat Fakültesi’nde su günü paneli

23 March Friday, 2018
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Türkiye'de Sulama ve Bölgesel Kalkınma Projeleri konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker de katıldı.
Ziraat Fakültesi’nde su günü paneli Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Ümit YILDIRIM - Aytek BASİ - Oğuz OĞHAN
 
Ankara Üniversitesi’nde Türkiye'de Sulama ve Bölgesel Kalkınma Projeleri konulu bir panel gerçekleştirildi.
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yapılan panele Konya milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu  Başkanı Prof. Mehmet Babaoğlu, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. metin Türker, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Kaya Yıldız, Ak Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kıran katıldı. Panel, Prof. Dr. Süleyman Kodal'ın moderatörlüğünde yapıldı.
Panelin açılış konuşmalarını Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Dursun yaptı.
Prof. Dr. Ergin Dursun konuşmasında 22 martın önemine değindi. Suyun hayat demek olduğunu vurgulayan Dursun, “Biz insanlar hiç beslenmeden bir buçuk ay yaşarken su olmadan çok kısa bir süre yaşayabiliyoruz. Gıda güvenliği çevre ve insana zarar vermeyecek şekilde kontrolleri yapılmış ürünlerin sürdürülebilir şekilde üretilmesi demektir. Su kullanımının artmasıyla su tasarrufu yapılması atık suların korunması ve diğer önlemlerle dengeyi korumaya çalışmalıyız.” dedi.
Dünyada güvenli içme suyuna sahip olma oranının yüzde 61’den yüzde 96’lara gelmesine rağmen halen özellikle Afrika ve Avustralya olarak bilinen okyanusyada, Çin ve Hindistan'da temiz su bulma sorunu yaşandığını vurgulayan Dursun, temiz su gıda güvenliğini etkilediğinden ileride bunun olumsuz etkisinin daha fazla olabileceğini dile getirdi. Dursun “2050 yılına doğru su ve gıda sorununun ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tarımda basınçlı su yöntemlerinin kullanılması su tasarrufu sağlamada önemli bir görev üstleniyor.” şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Rektör Yrd. Ayhan Elmalı da ülke olarak su konusunda ortak bilinç ile hareket ederek etkili ve faydalı çalışmalar yapılabileceğini düşündüğünü aktardı.
Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise konuşmasında tarım sektörünün dünyada yükselen bir sektör haline geldiğini ve 39 ülkede gıda 86 ülkede su sorunu olduğunu kaydetti. 100 bin hektar arazinin tarımsal sulamaya açıldığını belirten Türker, suyun yüzde 74’ünün tarımda kullanıldığını ifade etti.
Bir gömleğin üretiminde 2700 metreküp suya ihtiyaç olduğunu dile getiren Türker, “Suyu dikkatle kullanabiliyor muyuz? Sulama oranlarımız yüzde 60’larda. Sulama şebekelerinin yüzde 80’i açık, bunları kapalı sisteme çevirmeliyiz.” dedi.
2030’a kadar tarımsal su talebinin yüzde 30 artmasını beklediklerini de belirten Türker, arazi toplulaştırması ile yüzde 50 su tasarrufu sağlanabileceğini ve bu konu üzerinde durduklarını söyledi. Metin Türker, güçlü bir tarım için altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Panelde Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ve diğer panelistlere plaket verildi.
 
22 mart su günü su günü ankara üniversitesi ziraat fakültesi ziraat sulama ve bölgesel kalkınma projeleri