Balıkçılıkta çığır açacak proje; "IFish"

20 February Wednesday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı balıkçılıkta çığır açacak projeye imza attı. Projenin adı; "Ifish" yani balıkçılık Faaliyetlerinde Stok Değerlendirme Projesi. Bu proje sayesinde hem su altı hem de su üstündeki tüm gelişmeler an be an takip edilecek. Projenin yürütücüleri ayrıntıları Web Tarım Tv’ye anlattı. İşte tüm yönleriyle "Ifish Projesi…"
Balıkçılıkta çığır açacak proje; Haber: Bircan ACAR
Kamera : Caner TOPGÜMÜŞ-Aytek BASİ-Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf : İbrahim BAĞCI
 
Projenin adı ; IFish.Yani Balıkçılık Faaliyetlerinde Stok Değerlendirme Uygulamaları.  

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin temelleri 2011 yılında atıldı. Avrupa Birliği tarafından da onaylı proje iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşaması teknik yardım ikinci aşaması da tedarik bileşenleri.

Projenin asıl faydası ise balık stokları hesabının tamamen tutulacak olması. Yani tahmine dayalı sistemleri geride kalacak projeyle elde edilen veriler üzerinden balıkçılığa dair tüm politikalar belirlenebilecek.

Projenin örnek modeli Beymelek Lagün Gölüne yerleştirildi. Lagünden alınan günlük veriler işlenerek lagün için bir ekosistem modeli oluşturulacak ve bu model ile balık büyüklükleri, balık tür çeşitliliği, sürü oluşumları, stok değerlendirmeleri, meteorolojik ve fiziko kimyasal veriler ile de balıkların davranışları bu sayede izlenecek.

Ayrıca proje koordinatörü Erdiç Veske,Su Ürünleri Mühendisi Macit Gençer ve Bilgisayar Mühendisi Alper Memiş’ten oluşan ekip tarafından geliştirilen yazılımlar sayesinde lagün gölünde bulunan balıklardan, proje ile elde edilen verilerden stok değerlendirme, habitat sınıflandırması, balık takip, sürü oluşturma sistemi gibi programlar da yapılacak.

Proje Koordinatörü Erdiç Veske, bu yazılımların Türkiye’de ilk ve tek olarak kullanıldığının altını çizdi ve projenin nasıl ilerleyeceğini anlattı.
 
ıfish balıkçılıkstokdeğerlendirme tagem balıkçılık avlanma proje