Prof. Dr. Saraçoğlu: “Enerjisiz yaşam var ama tohumsuz asla”

03 April Tuesday, 2018
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde Milli Botanik Bahçesi ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından projenin danışmanı olarak atandığını duyurdu.
Prof. Dr. Saraçoğlu: “Enerjisiz yaşam var ama tohumsuz asla” Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Caner TOPGÜMÜŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Bitkilerle ilgili yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren ve kamuoyunun da yakından tanıdığı ünlü kimyager, akademisyen, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Milli Botanik Bahçesi’nin danışmanı oldu.

Açıklamayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal yaptı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde Milli Botanik Bahçesi ile ilgili yapılan değerlendirme toplantısında konuşan Güldal, Bakan Fakıbaba’nın da projeye özel önem gösterdiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda halen çalışmaları süren Milli Botanik Bahçesi ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Gazi Kaya, Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Dr. Müslüm Beyazgül, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, daire başkanları, öğretim üyeleri ve uzman personel katıldı.

Genetik kaynakların önemi ve sürdürülebilir kullanımı konularında bilinç oluşturulması için planlanan Milli Botanik Bahçesi için çalışmalar son hız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde (TAGEM), yürütülen çalışmalarla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda Türkiye'nin bitkisel zenginliğini anlatan bir sunum yapan ünlü kimyager, akademisyen, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Milli Botanik Bahçesi’nin tamamlanması sürecinde katkıda bulunacaklarını ve Türkiye’ye güzel bir eser kazandırmak istediklerini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da projeye özel önem gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Saraçoğlu, “Burayı nasıl değerlendiririz, nasıl hizmete sokarız bunu değerlendireceğiz. Belli bir temeli var, Türkiye Milli Botanik Bahçesi nasıl olmalıdır buna bakacağız. Ben şuna inanıyorum; dünyada bunun örneğinin olmadığını göreceksiniz.” şeklinde konuştu.

Bitki varlığını ve gen kaynaklarını korumak için eski kaynakları değerlendirmenin de önemine dikkat çeken Prof. Dr. Saraçoğlu bu konuda Hindistan ve Japonya örneklerini verdi. “Hindistan ve Japonya harflerini değiştirmedi ve arşivlerine ulaşıp okuyabiliyorlar. Latin harflerine karşı değilim ama keşke Osmanlıcayı da öğrensek ve arşivlerimizden faydalansak.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Saraçoğlu şunları söyledi:
“Bahçeyi nasıl oluşturacağız? Bu proje çok basit: Türkiye’de 81 il var, il ve ilçe müdürlükleri, üniversiteler var. Biz bu bölgelerimizde tarım il müdürlüklerine 30 dönüme kadar yer vereceğiz. İl müdürlükler genetik kaynakları tespit edecek, elde edilen bu veriler daha sonra üniversitelerin himayesinde klinik değerlendirmelere tabii tutulacak.”
Üniversite gençliğine bu anlamda çok güvendiğini belirten Saraçoğlu, “Bilgiyi gençlerimize biz vereceğiz. 81 ilin üniversitesi kendi tıbbi bitkilerini araştıracak. Öğrenciler tezleri için buraya gelip konferans verecekler. Devletimiz bu altyapıya sahip. Hz. Muhammed istişare et diyor, bilgiyi paylaşırsanız ufkunuz genişliyor. Kimse gelip babasının çiftliği gibi ülkemizdeki bitkileri toplayamayacak, devlet bunun önlemini alacak.” dedi.

Botanik Bahçesi sayesinde dijital bir data bankın olacağının da dile getiren Prof. Dr. Saraçoğlu şöyle devam etti:
“Türkiye florasında hangi bitkiler çalışılmış, nereler hangi bitkileri çalışıyor birbirlerinden haberli olacak. Milli Botanik Bahçesi 2 bin 600 dönüm olacak ve demo olacak. Vatandaş memleketinde olan bitkileri orada görebilecek. Yeni yetişen çocuklarımız buraları gezip bitkileri öğrenecekler.”

Bitkilerin kullanımı ve bitkilerle tedavi konusundaki araştırma ve uygulamaların bugüne kadar koca karı ilaçları denilerek küçümsendiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ‘koca karı’nın Anadolu’da geçmiş zamanda söz sahibi, hak sahibi, ilim irfan sahibi demek olduğunu ama bu deyimin zamanla değişime uğradığını dile getirdi. Saraçoğlu, bu açıdan bitkiler ve gen kaynakları konusunda yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu dünyanın da uzun zamandan beri bu eğilimde olduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Saraçoğlu, Milli Botanik Bahçesi tamamlandığında burada 81 ilin etkinlikleri olacağını, Türkiye coğrafyasında yeni özellikleriyle ön plana çıkması muhtemel ve stratejik öneme sahip biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve ilaç, gıda kozmetik vb. endüstrilerde kullanım potansiyellerini tespit edeceklerini belirtti.

Ülkemizde yeterince ürün odaklı değerlendirilmeyen katma değeri yüksek biyolojik kaynakların tarım il ve ilçe müdürlükleri ile üretiminin sağlanması, sergilenmesi ve ticarileştirilmesinin yolunun açılacağını söyleyen Prof. Dr. Saraçoğlu, “Burası Anadolu'nun nimetlerini ortaya çıkaracaktır. Binlerce çalışma yapılacak hatta patentli ilaçlar üretilecektir.” şeklinde konuştu.

Ülkemizin genetik çeşitlilik haritasının da çıkarılacağını belirten Prof. Dr. Saraçoğlu “Enerjisiz yaşam var ama tohumsuz asla! Bu tohumların kıymetini bilmeliyiz. Anadolu’yu hiçbir teraziye sığdıramazsınız, onun sığdığı yer sizin gönlünüzdür.” dedi.

Toplantıda İbrahim Saraçoğlu’nun ardından Bakanlık uzmanlarından Peyzaj Mimarı Merve Yılmaz da Milli Botanik Bahçesi’nin son durumu ve planlanan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı”.
 
Milli Botanik Bahçesi TAGEM botanik bahçesi Ahmet güldal İbrahim saraçoğlu gazi kaya