Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nda ödüller sahiplerini buldu

22 October Monday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, İstanbul'da yapıldı. Gıda güvenliğinin konuşulduğu konferansta gıda ve tarım alanlarında başarılı projelere imza atanlara da ödül verildi. Ödül alanlar sadece Webtarımtv’ye konuştu.
Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nda ödüller sahiplerini buldu Haber: Cem BAYAN
Kamera: Aytek BASİ
 
 
Sürdürülebilir Gıda Konferansı, İstanbul’da tamamlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen konferansta gıda, tarım, hayvancılık alanlarında sürdürülebilirlik gündeme geldi.
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, FAO Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin, TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş başta olmak üzere özel ve kamu sektörlerinden misafir edildiği konferansta ödül töreni de vardı.

Gıda ve tarım konusunda başarı projelere imza atanlar ödüllerini Bakan Pakdemirli, Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin ve Buzbaş’tan aldı. Ödül alanlar sadece webtarımtv’ye konuştu. 
 
“Gıda güvenliğini çocuklarımdan dahi talep ediyorum”

Ödül alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, önceliklerinin sağlıklı ve sürdürülebilir gıdanın önemini vurguladı. Reis verdiği özel röportajda “Ulusal sosyal sorumluluk projelerinde sadece bir şirketin başkanı değil, aile şirketiyse çocukları, değilse yöneticileri bunu devam ettirmek zorunda. Ben kendi çocuklarımdan bunu talep ediyorum. Önemli olan sağlıklı beslenme çünkü ben bir gıdacıyım. 45 yıldır sektördeyim. Onun için gençlerimizin ve çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini ön plana çıkartıyorum. Dünya’da aç insanlar varken bir o kadar obez var. Küresel İklim değişikliği gıda güvencesini tehlikeye sokuyor. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde bundan etkilendiği için risk altında olan ülkelerin başında geliyor. Bizler tedbirli olmalıyız, suyumuzda tasarruf yapıp çevremizi kirletmemeliyiz. İklim Değişikliği “ben geliyorum diyor.”. Biz ona dur demeliyiz. Reis olarak şehit ailelerine yardım, çocukların eğitimi, organ bağışı, iklim değişikliği, israf-atık konularında bilgilendirmeyi ülkemize borçlu olduğumuz için yapmaya devam edeceğiz. Türkiye stratejik olarak önemli ülke. Her ne kadar erozyon tehlikesi altında ve amacı haricinde kullanılan tarım alanlarına sahip olsa da hala ekilebilir alanlarımız var. Toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmalıyız. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar önemli ve biz bunları destekleyiciyiz.” ifadelerini kullandı.

“Gıda bankaları ile ihtiyaç sahiplerini ayakta durmasını sağlıyoruz”

Sürdürülebilir gıda alanında ödül alanlardan Temel İhtiyaç Derneği TİDER Kurucu Başkanı Serhan Süzer, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa gıdanın ihtiyaca göre dağılımını sağladıklarını belirtti. Süzer, “TİDER olarak İsrafı önleyerek ihtiyaç sahiplerinin ayakları üzerinde durmalarını sağlıyoruz. ;Srafı önlemek için üretici, toptancı ve perakendecileri bir araya getirerek konuşup, israfı önlemek için gıdayı üç kategoriye ayırıyoruz. İnsanlar için olanları gıda bankalarına, hayvanlar için olanları bakım evlerine ve organik atıkları çeşitli tesislere ulaştırıyoruz. Doğal döngüyü yaptığımız faaliyetlerle sağlıyoruz. Hükümetimizin “sıfır atık” projesi ile hareket ediyoruz. 2010’da gıda bankası olarak kurulduk ancak şimdi ileri bir noktadayız. Gıda bankalarında ihtiyaç sahiplerinin ayakta durmasını sağlıyoruz. İlk önce temel ihtiyaçlarını karşılayıp, iş buluyoruz. Bu konuda sanal veri tabanı oluşturuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının dayanışmasını sağlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı bize manevi destek sağlıyor. Bütün gıda bankalarının üye olduğu uluslararası bir kuruluştan ödül aldık. Bu ödülü bakanlığımızın arkamızda olması ile edindiğimiz motivasyonla kazandık. Bakanlık sağ olsun bizimle gıda bankasını daha sağlıklı nasıl yaparız konusunu konuşuyor.” dedi.

“Kadınları girişimci olmaya davet ediyorum”

Ödülünü Bakan Pakdemirli’den alan genç üretici Sevgiye Sobacı başarısını, aldığı eğitimleri başarıyla uygulamasına bağladı. Sobacı “Sürdürülebilir gıda sektöründe ödül aldığım için çok memnunum. Bu ödülü Aydın Germencik adına aldım. Hedefim, markalaşmak ve ürünlerimi pazara daha iyi sunmak. Şu sıralar incir pekmezi, hayvancılık ürünleri uğraşıyoruz ancak bunları büyüteceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Genç çiftçi projesiyle çeşitli destekler ve eğitimler aldım. Bütün kadınları girişimci olmaya davet ediyorum. Kadınlar istese başarır.” sözleri ile duygularını dile getirdi.
 
sürdürülebilir gıda ödül tarım orman